Rakkaat lukijat/ystavat/sukulaiset!!

Taas on menny aivan liian pitkaan ilman kirjoittamista. Koitan parantaa tapani, mutta luennot ovat nyt alkaneet, ja aikaa menee taas sitten siihen, etta pitaa lukea jotain ihmeen koulukirjoja. Toisaalta se on hyva, etta taytyy lukea, koska se auttaa mun espanjan kanssa, toisaalta taas se on hieman rasittavaa... koska mua laiskottaa...:)

no itse asiassa onhan se ihan kiva tehda jotain, mutta hieman rasittavaa on siis taalla tama koulunkaynti... tai tama koulutyyli taalla. Taa yliopisto on aika vastaava meidan lukiota... oppilailla itse ei ole mitaan vastuuta, vaan professorit sanoo tarkalleen mita pitaa tehda, milloin, jne. Tunneilla on lasnaolopakko... siis kaikilla tunneilla...akateeminen vapausidea ei ole tavoittanut naita Perun inkanurkkia viela.

Meidan koulu on sitten yksi naita liman parhaita, joten taalla on vaan ja ainoastaan rikkaita ihmisia. Se on ihan eri maailma kuin vaikkapa miraflores jossa ma asun. Ihmiset on lansimaalaisen nakoisia, pukeutuu muotivaatteisiin, kayttaa koruja (arvometallia yleensa), jnejne.... niin ja ne on joskus aivan uusiavuttomia. Taman huomaa varsinkin baarimestarikurssilla, jossa hienostotytot yrittavat kuoria appelsiinia, hienoilla keramiikkakynsillaan... hah hah!!

Paivat on aika rankkoja, siis meikalainen viettaa koko maanantain ja tiistain koulussa... aamusta iltaan (ihan kirjaimellisesti: ma: 13.00-22.00 & ti: 11.00-23.00 + matkat 45 minuuttia suuntaansa), mutta onneksi muuta paivat on vapaita.... joten ehtii levata taas seuraavan viikon ponnisteluja varten. Onhan mulla luettavaa muinakin paivina, mutta se on ihan jees, eika sihen mene kuin pari tuntia paivittain.

Kotia on hieman ikava, silloin talloin... tai ei sillai paljon, mutta tiettyja asioita. Haluaisin suomalaista ruokaa valilla... taalla ruoka on hyvaa, mutta aika erilaista. JennyPennya olisi kiva tavata, olisi kiva myos nahda kavereita... On niin hassu kuvitella etta suomessa on talvi... ja joskus huomaan kaipaavani suomalaista kesaa, koska sita jotenkin automaattisestu kuvittelee suomessakin olevan kesa, kun taallakin kerta on. Sitten muistuttelen itselleni suomen talvesta, loskasta, kylmasta... otan oluen ja menen meidan katolle ottamaan aurinkoa (ilman paitaa, pelkissa shortseissa)... sen jalkeen tuntuu taas ihan hyvalta olla taalla...;)

Mutta minunhan piti kertoa hieman matkasta... eli siis ennen koulun alkua, eli puoltoista viikkoa sitten mentiin hieman matkustelemaan... kun kerran oli aikaa... Matkusteltiin sitten hieman eri paikkoihin, Piscoon, Icaan, Las islas ballestasiin, ja Huachachinaan... oli kiva reissu... nyt tulee kuvia!!!

Eli siis ekaksi mentiin Ballestan saarille, joka on sellainen saarirykelma tuossa hieman pohjoiseenpain Limasta. Siella asuu, aivan luonnonvaraisesti, mielettomasti elaimia. Eli siis lintuja, rapuja, kaloja, merileijonia.... siis kaikkea ihan maarattomasti. Siella on alyttoman rikkaat vedet, jonka vuoksi elaimet viihtyy siella. Tassa on hieman kuvia matkasta sinne. 54178.jpg

Tassa ensimmaisessa kuvassa on naita tyypillisia lintuja sielta saarelta. Pyydan kiinnittamaan huomiota yksinaiseen lintuun kuvan oikealla puolelle, jonka on pingviini... kylla taalla asuu myos pingviineja, jotka valitettavasti on vahentyneet viime aikoina paljon, koska saarella kay perulaisia keraamassa guanoa (linnunkakkaa), jota keraantyy monta tonnia vuosittain (se on yksi niiden paaelinkeino: myyda linnunpaskaa lannoitteena), mutta niilla tyontekijoilla on nalka, ja pingviininmunia on kuulemma helppo kerata ja syoda... vaikka se on kiellettya... toivottavasti asia korjaantuu!!!

54183.jpg

Tama seuraava kuva nayttaa osan tasta saaresta, ja ihan jotta saisitte kuvan kuinka paljon lintuja taalla asuu... katsokaapa saaren paalla olevaa tummaa kohtaa (se joka on kuin matto)... ne on lintuja...  Eli siis talla saarella asuu siis noin 8 miljoonaa lintua, taysin luonnonvaraisest, eika saari ole iso... puolessa tunnissa sen voi kiertaa veneella (pysahdyksineen kaikkineen) Taytyy olla aika tungosta, mutta tosi hienon nakoista.

54186.jpg54187.jpg

Taalla saarella asuu nyos paljon merileijonia... tassa on siis pari kuvaa niista. Toi ensimmainen on siis lauman uros... jolla on sellainen parinsadan naaraan haaremi (voi onnenpoikaa...;) heh heh. Sitten toisessa kuvassa on aiti ja pikkuinen kuutti... en ole muutan varma jos niita sanotaan kuuteiksi, vai onko se vain hylkeiden kanssa, mutta joka tapauksessa pikkumerileijona... joka on aika sootti.

Saarella asuu monta sataa merileijonaa, ja niiden mukana vedessa liikkuu tietenkin sinihaita ja orcia (tappajavalaita), joita en ikava kylla nahnyt yhtaan, vaikka kuinka yritin... no Orcat tulevat kuulemma vasta talvella, eli siis joskus kesa- heinakuussa, mutta haita olisi pitanyt olla... saali, etten nahnyt yhtaan.

54175.jpg

Tassa on pelikaani... Ne on muuten tosi paljon isompia kuin kuvittelin (paljon isompia kuin kanadanhanhet) ja paaljon ahneempia kuin kuvittelin. Taakin kaveri oli aivan rauhallinen ja lempea, kunnes yksi perulainen otti kalan kateensa, jonka jalkeen se sai kohtauksen ja juoksi mua pain (kalaa pain) suu ammollaan ja siivet lehattaen (kuten kuvassa nakyy) ja kaikki sen kaverit seurasi perassa... No tulipahan ihan mielenkiintoinen kuva... Vaikka se perulaisen ketku vei multa 50 centimoa, koska kuulemma kalat maksaa ja hanen takiaan ma sain niin hyvan kuvan... kaikesta ne rahaa haluaakin, mutta toisaalta 50 centimoa on  joku paalle 14 centtia, joten en ma nyt vararikkoon sen takia mene.

Seuraavassa kuvassa nakyy siis sellainen Nasca-tyyppinen kuvio. Eli siis nama Nazca kuviot on sellaisia valtavia kuvia, jotka jotkut alkuasukkaat on piirtanee maahan, ja ne on niiin suuria, etta ne voi nahda vaan tosipitkan matkan paasta... yleensa vain lentokoneesta... tarkoitus oli menna katsomaan myos niita, mutta aika ei riittanyt, eli siis katsotaan ensi kerralla (menen kylla varmasti katsomaan niita)... Tassa kuitenkin yksi kuvio, joka nakyi merelta... pieni niiden muiden rinnalla, jotka loytyy Nazcan kaupungista.
54177.jpg

Tassa on siis kuvattu kaktus, joka nakyy kahdeksan mailin paahan merelle. Se on kaiverrettu hiekan alla olevaan kiveen, ja on joku 200 metria levea ja hieman korkeampi (en juuri nyt muista tarkkaa lukua). Kaktus on kuvattu kuuulemma sen takia, koska se oli tarkea kasvi alkuasukkaille, koska siita sai vetta, sen piikeista tehtiin koukkuja jsa muita kalastusvalineita... jne.

54169.jpg

Tassa kuvassa on (tyypillinen turistikuva) inkapoika joka soittaa ja laulaa... naita on siis miljoonittain. Samanlaista musiikkia tulee joka tuutista, kaduilta, radiosta, jopa nykyaikaisisista diskoista... maikalainen on ihan kyllastynyt jo musiikkiin, mutta taytyi ottaa tallainen kuva... se omistettakoon Jussille ja Allulle, joiden tiedan olevan tallaisen musiikin kova fani!!!

Kun oltiin rannalla, niin kaytiin myos inkakulttuuria katsomassa. Seuraavassa on parhaiten sailyneen inkojen rannikkokaupungin rauniot. Ne oli aika hienot, ja niilla oli myos pesuhuoneet, jossa oli juokseva vesi.... toisaalta vain inkaruhtinaalla, mutta kuitenkin se oli aika hieno systeemi. Talla inkaruhtinaalla oli aika samanlaiset olot kuin tuolla urosmerileijonalla, eli siis kun se meni kaymaan eri kaupungeissa, koko kaupungin kauneimmat tytot kuulemma pistettii riviin ja inkaruhtinas sai valita heista mieluiset seuralaiset... hmmm...;) no kuitenkin tassa on siis kaupungin raunioita:
54190.jpg

En saanut valitettavasti yhtaan kuvaa inkavessasta, mutta katsokaapas seuraavan kuvan vuorta. se tummempi osa ensimmaisten vuorten takana, kuvan keskella. Se nayttaa aivan inka-kasvoilta (ihan selkeasti voi erottaa, otsan, kulmakarvat, nenan, suun ja leuan), jotka katsoo taivaaseen. Se on siis sivuprofiili makaavasta intiaanista, jonka kasvot ainoastaan nakyy... taa on myos kuuluisa juttu, joka on kuvattu monissa kuvissa inkayhteyksissa, ja on yksi tarkea syy siihen, etta kaupunki on rakennettu juuri tahan paikkaan. Aika janna juttu, etta luonto muovaa tuollaisia juttua...mutta eipa ole suomen vuorissa nakynyt makaavaa lappalaista... toisaalta kun eihan meilla noita vuoriakaan ole niin...
54192.jpg

Tan jalkeen mentiinkin sitten Huacachinaan, joka on siis sellainen laguuni, keskella hiekkadyyneja, ja oli muuten aika hitosti hiekkaa... siis silmankantamattomiin. Me matkustettiin siella sellaisilla Sandbugeilla, eli siis autoilla, jotka on tarkoitettu matkustamiseen hiekkadyyneilla ja harrastettiin sandboardingia, joka on siis melkein sama kuin lumilautailu, mutta hiekkadyyneilla... Valitettavasti en ottanut kuvaa sandboardauksesta, koska pelotti etta kamera olisi mennyt jumiin, mutta kuvitelkaapa itse... tassa kuitenkin kuvia bugeista:

54203.jpg

54204.jpg

Aika janna juttu oli, etta keskella hiekkaa, jota oli siis aivan alyttomasti (ihan niinkuin Sahara), niin oli keidas, jossa oli vetta, puita, hedelmia (mangoja) ja kaikkea elaimia, kaarmeista, pieniin nisakkaisiin... tassa kuva siita.

54205.jpg

Tama Ican lahialue, johon Huacachina myos kuuluu, on kuuluisa viinitarhoistaa, johon me tietenkin mentiin vieraisille... Taalla ne tekee siis Perun kuuluisaa Piscoa (josta ei suomessa, tai muuallakaan euroopassa olla kuultukaan...;), joka on siis sama kuin meidan salmari, tai Finlandiavodka, eli perulaisten kansallisalkoholi. Se ei ole kauhean hyvaa, mutta siita voi tehda piscoSouria, joka on ihan hyvaa... Tassa kuvia viinitarhoista...:

54196.jpg54198.jpg

Tassa tynyrissa on muuten sen verran viinia, etta kun nopeesti laskettiin, etta jos joka paiva joisit pullon viinia, ei kestaisi muutakuin noin reilu 50 vuotta, niin taa tynnyri on tyhja... Pyydan myos kiinnittamaan huomiota uuteen hattuuni, jonka ostin aavikolta... ihan helvetin hyva (ja cool, tottakai;)

Seuraavassa kuvassa on perulaiset puristamassa viinia, hygienian taso on taas hieman eri meininkia kuin suomessa, mutta kaipa ne paljaat jalat antavat lisamakua piscoon/viiniin... 54199.jpg

No kun me mentiin viinitarhaan, niin saatiinhan me tottakai maistaakin viinia, ja piscoa, ja kaikkea...

54200.jpg

Ja siitahan se ilta sitten alkoikin... huh huh...

54202.jpg

Meilla oli tosi kivaa, viinitarhojen jalkeen, ostettiin pullo rommia, joka juotiin laguunilla, jonka jalkeen eksyttiin johonkin ihme baariin, jossa pelattiin juomapeleja joidenkin perulaisten?? kanssa... Oli todella kivaa, mutta oltiinhan me hieman tillintallin sitten loppuillasta.... Yksi kaveri kadotti kameransa, tai sitten se varastettiin, eihan se mitaan muistanut. Meikalainen oli varmaankin sitten se kaikista selvin ja koitin kaitsea muita, mutta en minakaan kylla ihan... hmmm taydessa "ajokunnossa" ollut, joten meille kaikille jai hieman epaselvaksi, etta miten me pastiin takaisin kampille... mutta hengissa ollaan edelleen... heh heh.

Siella oli kylla hieman hamaria tyyppeja, esim tama seuraava kaveri, joka koitti koko illan myyda kokaiinia meille, mutta ei kuitenkaan (tietenkaan) ostettu, mutta onhan se paljon avoimempaa taallapain kuin suomessa. No kunhan pitaa jarjen paassa, niin ei taallakaan yleensa ongelmiin joudu...;) Tassa siis meidan viiksivalludiileri:
54206.jpg

Aamusta kaikki voi tietenkin hieman huonosti... ja taytyyhan mun kuvia aamustakin nayttaa, mutta sen verran otan sensuuria kayttooni, etta en viitsi nayttaa kuvia itsestani... se ei ole niin kivaa... tai se on paljon hauskempaa nayttaa kuvia muista, kun ne on krapulassa. Onneksi meidan hostellissa oli uima-allas, johon oli ihana pulahtaa....

54208.jpg54207.jpg


No niin, etta tallaista, koitan kirjoitella hieman useamminm mutta kiireitahan taallakin pitaa... Kirjoitelkaa vaan lisaa kommentteja, niita on niin mukava lukea!!! Ja mailejakin tietenkin!!

Parjailkaa lumen kanssa, niin meikalainen yrittaa parjata taalla taman auringon kanssa!!!

Jatketaan myohemmin....

Terveisia Perusta lahettelee:  Sam the man